Levend Luisteren

Soms lijken dingen bedrieglijk simpel.

Een TED-film. Kevin Briggs vertelt over zijn werk. Een boeiend, spannend verhaal. Professionele presentatie. De Golden Gate brug, een prachtige brug maar met een schaduwzijde. Jaarlijks springen tientallen mensen hun dood tegemoet. Hij heeft er door de jaren heen al met tientallen gepraat. Een enkele keer sprongen ze ook echt, hij praat er na jaren nog vol afschuw over. Ik zie een man die zijn werk met hart en ziel doet, het met vallen en opstaan heeft geleerd, er door is gelouterd.

Aan een van de mannen waar hij uren mee heeft gesproken, die besluit om de stap terug naar het leven te maken, vraagt hij: “Wat maakte nou dat je besloot om terug te komen?”  “Jij luisterde”, was het simpele antwoord. Bedrieglijk simpel.

Ik probeer het me voor te stellen: er staat iemand klaar om te springen, ik wil iets doen, ik wil oplossen. Het moet toch te fiksen zijn? Nee, dat is het niet. Ik luister naar wat die ander te vertellen heeft. Luisteren, echt luisteren, uren soms, het is hard werken. De kunst van het loslaten, luisteren zonder oordeel of dadendrang. Loslaten om de hand te kunnen vatten die weer naar het leven reikt. Want de ander moet het doen. Levend luisteren.

TED-film Kevin Briggs

 

Comments are closed.